Programlama Nedir? sorusunun cevabı temelde elektronik cihazlara (bilgisayar, tablet, telefon ya da her neyse) hangi durumlarda ne yapacağını onun anladığı dilden söyleme işlemidir. Daha teknik bir açıklama için buraya bakabilirsiniz. Biz kendi anlayacağımız dilden bir cevap bulmaya çalışalım.
Bunun en basit örneği olarak hesap makinesini ele alalım. Bu cihaz temelde bastığınız tuşlara göre bir işlem sırası belirler ve bu matematiksel işlemin sonucunu ekranda gösterir. Hangi tuşa basıldığında hangi işlemi yapacağı ise daha önceden belirlenmiş ve içerisine kaydedilmiştir. Yani başka bir deyişle hesap makinesi sadece matematiksel işlemlerin sonucunu hesaplamak üzere programlanmış ve bunu nasıl yapacağı adım adım ona tarif edilmiştir.
Peki ne oldu da programlamaya ihtiyaç duyduk?
Hesap kitap yapmak insanlık tarihinin başından beri ihtiyaç duyulan bir şey olsa gerek. Ancak hesaplanması gereken bilgi az ise bu işi yapmak için herhangi bir cihaza ihtiyaç duymayız. Belirli bir tarihe kadar insanlar da bunu yaptılar. Ta ki artık insan beyninin istenen sürede hesaplayamayacağı kadar çok bilgimiz olana kadar.
1941 yılında II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri uzun menzilli top ve füzelerin en az hata ile hedefe isabet ettirilmesini hesaplayabilmek için Pennsylvania Üniversitesi’nden bir cihaz geliştirmelerini istedi.

1947 yılına gelindiğinde ise yaklaşık 500.000 dolara mal edilen, 167 m² alanı kaplayan ve 30 ton ağırlığındaki programlanabilir ilk cihaz olan ENIAC göreve hazırdı.
Bugün cep telefonlarında, akıllı saatlerde ve bir çok cihazda görmezseniz ilkellik olarak algıladığınız ya da esnafların masasında durup size fiyat söyleyeceklerinde ellerine aldıkları ve birkaç tuşa basıp size ekranı göstererek “Abi vallaha kurtarmıyo. En son oluru bu.” dedikleri hesap makinesi işte bu şekilde ortaya çıktı.
Tabi sonrasında işin nerelere geldiği konusuna hepimiz hakimiz.
Özetle Programlama Nedir? programlamanın, elektronik cihazlara hangi durumlarda nasıl davranacaklarını onların anladığı dilden söylemek olduğunu anlatmaya çalıştık.
Bir sonraki konuda Yazılım Nedir? programlama ve yazılım aynı şey midir? Bu soruların cevaplarını bulmaya çalışalım…